Japanese Gastronomy

Posted on October 26th, 2007 in amintiri, calatorii, specialitati culinare by Hana

As putea spune(nu uitati ca am fost un simplu calator)ca “japanese gastronomy” este o adevarata “arta”!As zice ca exista o relatie intre “cultura” si “arta” de a pregati mancarea,de a te hrani.Si nu numai…Pt.ca japonezii sunt cei mai longevivi oameni si cei mai activi pana la varste inaintate.
Am vazut cu ochii mei.Persoane trecute de 70 de ani care faceau joghing.Japonezii au facut o arta din gatit punand accent pe relatia dintre simturi si mancare,dintre relaxare si….starea de bine.
Bucataria japoneza ofera mancaruri usor de gatit si usor de digerat.Se bazeaza in principal pe “fructe de mare”.Este o hrana lipsita de grasimi avand un rol important in mentinerea sanatatii si frumusetii.

Femeile japoneze sunt remarcabile din acest punct de vedere,par mereu tinere si frumoase.Eu,una n-am vazut femeie nemachiata si nefardata.Naturala si armonioasa(folosind boluri frumos colorate si din materiale naturale),bucataria japoneza este considerata cea mai sanatoasa din lume.Contine putine calorii(slabesc 3-4 kg.in 3 sapt.de stat acolo:)))dar e bogata in proteine si fier.
Fata de bucataria romaneasca se remarca prin absenta condimentelor(desi au un fel de “ridiche” f.iute),a painii(orezul fiind inlocuitorul ei),abundand in produse pe baza de soia (sos,tofu),fructelor de mare,algelor si legumelor.
Mancarurile sunt simple,frumos colorate,gustul ingredientelor armonizandu-se ca-ntr-o simfonie.
Ti se acorda o atentie deosebita :prosopele umede(hoshiburi),apa in care se pun cubulete de gheata.daca mai doresti inca un pahar de apa te adresezi astfel:
“Sumimasen.Mizu kudasai”!:))
Supa se prepara la masa,de catre consumator pe o “lampa” speciala.Din supa nu lipsesc ciupercutele japoneze.Totul este proaspat!
Prea multa mancare as spune,mai ales la hotelurile traditionale unde meniul intra in costul cazarii.
-homarii se aleg din bazinul unde innoata vii.Se prepara pe loc.E adevarat ca au un pret piperat. Chiar si acolo!Mai consumi:caracatita,sepia(cruda),icre de somon(crude),
melci de mare,scoci(pregatite,pe loc, intr-un recipient cu sare unde sub scoica arde ceva)supe-creme de porumb si dovleac(mai sunt si altele),un fel de fasole verde cu boabe(le desfaci din pastaie)etc..
Sucuri:toate sunt naturale,stoarse sub ochii tai.Am consumat,din abundenta, suc de kiwi,mango,ogava,momo(piersici)..
O curiozitate:japonezii nu consuma dulciuri,in general,prefera fructele.Ma refer la deserturi.Desi au in restaurante n-am vazut pe unul comandand altceva decat inghetata sau cocktail de fructe.
Mai au si un fel de gheata pisata indulcita,frumos colorata.
Am baut lapte direct dintr-o nuca de cocos uriasa.Chiar din 2 pt ca ,companionilor mei nu le-a placut:)))))))))
Am facut cunostinta si cu bucataria braziliana,coreeana,italiana si spaniola…

Pe brazilieni i-am indragit de la inceput.Am mancat carnati si friptura ca la mama acasa.Si cel mai bun pepene din vara asta.Au fost f.prietenosi cu noi.Faceau friptura pe frigare ,apoi imaparteau bucatele ,la meseni,taiate direct de pe frigare. Semanam mult ,brazilienii si noi,ca fel de a fi(ei sunt f.veseli),la bucatarie.. O comunitate care s-a adaptat bine in Japan.!

O ciudatenie:japonezii mananca oua seara,medicii lor nu le considera contraindicate.Poate si de asta japonezii sunt longevivi:))))
va urma-hana:)))))

Post a comment